Oprava EPP modelu

Havárie – i takto neradostně může “skončit” nejeden z modelářských zážitků s létáním.

V tomto případě nebyla na vině chyba pilota, ale závada na elektronice modelu. V jedné ze stoupavých zatáček přestal model reagovat na povely vysílače a model nekontrolovaně padal a padal…

Sky Surfer alias česká Beta či chcete-li Easy Star – jinak bezproblémově létající varianty EPP modelu s tlačným motorem se řítil k zemi a tam se “rozložil”.

Rozsah havárie

  • popraskaná kabina modelu
  • rozlepený čumák
  • prasklý trup za a pod motorovou gondolou
  • utržené konce obou křídel
  • poškozená vrtule
  • ohnuté lanovody

Po této akci jsem tetsoval vysílač, regulátor, baterie – a NIC, rádio bez reakce. Automaticky šel vysílač ihned na reklamaci, kde potvrdili, že se odporoučel do křemíkového nebe a dostal jsem lepší náhradu. Mezitím jsem se pustil do opravy modelu.

Výhody oprav EPP modelu – trochu horké vody na zpětné zformování pomačkaných částí, sekundové lepidlo, aktivátor, nebo jen vhodný epoxid. Mnohdy si vystačíte s některým z dodávaných lepidel v čínském RTF setu.

Některá místa se dají zpevnit skelnou páskou a pokud na model po nepovedém přistání nezanevřete udělá vám stále dost radosti – minimálně platí u výše zmiňovaných typů, popř. u podobného poškození. Takže – nevyhazovat posbírané zkytky z pole, ale opravit a vyzkoušet jak to dopadlo.

Po uvedené havárii a následné opravě to na Surferu v celku nebylo vůbec znát – klidný let, vývrtky, let na zádech jako by se nic nestalo. Ta trocha estetiky s pár šrámy se ve vzduchu ztratí… 🙂

Sky Surfer po opravě

 

Author: RCnavigator

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *